Förvara torotlekar

Ja det verkar vara ett hett ämne hur man ska förvara sin tarot lek. Vissa säger att de bör viras in i sammetstyg, andra att de ska ligga i trälådor, andra att det ska vara naturmaterial och andra att man gör som man tycker.

Jag håller med den senare delen. Förvara din lek så som du tycker känns rätt. Själv förvarar jag min inslagen i en vit linne servett. Varför? Tre anledningar: 1. Korten tappas inte bort, de är samlade på ett ställe. 2. Korten blir inte dammiga, smuttsiga eller blekta, de är med andra ord lite skyddade där de ligger. 3. Ibland ska man lägga korten i en miljö där man kanske inte har någon bra, ren yta som ute i naturen eller på ett golv eller liknande och då har man en tygbit som kan ligga och skydda korten från ytan.

Förr brukade det hela hållas ihop med ett band, men jag var inte så noga med bandet och tappade bort det stup i kvarten. Så nu för tiden viker jag min servett på ett speciellt sätt så slipper jag använda band. Jag ska försöka visa med en enkel skiss hur jag viker.

Börja med en fyrkant som man viker till en tiangel.
Lägg kortleken mitt på triangeln och vik upp spetsen över korten.
Vik ner den långa änden över korten
Vik ena sidan bakom kortleken.
Gör det samma med andra sidan och för upp den till framsidan där man stoppar in änden under fliken som bildas av långsidan på triangeln.

Se till att dra lite i tyget så att det blir sträckt. Kan vara lite knepigt att få snyggt de första gångerna men sedan är det ett riktigt bra knep. Eftersom jag har två dussin ärvda linneservetter som jag i princip aldrig använder så kommer det dröja innan jag får slut på lämpligt material att skydda mina lekar med. Men har man inga så brukar det finnas billigt att få tag på på till exempel loppmarkander eller secondhand butiker, speciellt eftersom man kan nöja sig med udda servetter.

Annonser

3 comments on “Förvara torotlekar

 1. Månhäxan skriver:

  Vilket toppentips…:) Tack!!!

 2. bloudwedd skriver:

  Snyggt! Hur stor duk har du för att det skall fungera väl? Får känslan av att den ändå måste vara relativt, stor – eller?
  PS Jag vet inte om vi är medlemmar på samma FB-eller inte om så så ursäkta spam, men jag har skapat en liten nytt tarotforum, som är litet men naggande gott! Skulle känna mig överlycklig och hedrad om du skulle vilja gå med! DS
  http://skapandetarot.ning.com

  • linalj skriver:

   Den behöver inte vara jätte stor, det beror ju lite på hur stora korten är. Men jag har en kortlek som är ca 11×7 cm och mina linne servetter är ungefär 47 cm i kvadrat. Vad spännande med ett tarotforum, det ska jag definitivt gå med i :).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s