Koka sylt

 

Ja det är ju högsäsong för syltning och saftning och de senaste helgerna har jag kokat flera omgångar sylt. Många tror att syltkokning är något väldigt komplicerat och tidskrävande men jag kan lova att alla kan klara det och det tar inte så lång tid.

Det första man behöver är frukt eller bär. Jag har gjort tre olika sylter i år, den första var krusbär/rabarber, den andra var rabarber/nektariner och sist men inte minst björnbärssylt.

Där efter behöver man socker. Jag brukar använda syltsocker som man köper i en liten kartong förpackning. Det är smidigt eftersom en sådan förpackning är lagom att använda till ett kilo bär eller frukt.

Sist men inte minst behöver man en bra gryta och rena burkar.

Rensa/skala och dela eventuellt bären och frukten och lägg i grytan. Tillsätt en halv matsked vatten och syltsockret. Vill man ha lite lösare sylt så använd inte hela förpackningen. Låt koka upp och koka kraftig i ca 6-7 min, om man har fastare bär så som krusbär eller frukter så kan det behöva koka längre. Pressa bitarna mot kanten, när bitarna lätt mosas så är de färdiga. Smaka av och se om du behöver mer socker, använd i så fall vanligt strösocker. Använd en sked och ta bort eventuellt skum på ytan. Häll upp sylten i burkar och torka rent runt kanten innan du sätter fast locket. Låt svalna en timme innan du ställer in i kylskåpet.

Gör man mycket sylt som man vet att man inte kommer att äta upp på en eller två månader kan det vara en bra ide att köpa små plastburkar och frysa in sylten. Den smakar lika gott när den tinas men man slipper oroa sig för om den håller eller inte.

Så plocka bär och frukter i din trädgård eller be att få plocka hos någon du känner. Blanda och mixa fritt efter smak och fantasi. Kanske hittar du en underbart god kombination som ingen annan kommit på. I så fall får du gärna tipsa mig :).

4 comments on “Koka sylt

 1. Elena-Maria skriver:

  Vill också testa att göra sylt… Har dock ingen trädgård =(

  • linalj skriver:

   Inte behöver man ha trädgård för att göra sylt. Det finns massor av självplock för allt från hallon till blåbär dit man kan åka och plocka lite bär. Eller så köper man frukt i matafären, det går precis lika bra att använda frusna bär. Det finns ju till och med frusna bär i lösvikt i välsorterade matafärer. Sedan är det inte fel att fråga runt bland vänner och familj som har hus och trädgård. Många äldre släktingar kanske inte orkar ta tillvara på allt som de har och en del yngre vill kanske inte.

 2. Elena-Maria skriver:

  Ja, det har du rätt i. Är lite för lat att ta mej till något självplock, har ingen bil och de brukar ju inte ligga i centrum direkt 😉
  Kanske skulle köpa lite frusna bär och göra lite sylt ändå… Men först ska det bakas tårta så kanske nästa vecka 🙂

  Ha en fin dag!

  Blessed be!

  • linalj skriver:

   Tårta lät inte fel… Jag ska försöka mig på att baka två budapeststubbar på torsdag för första gången. Det är min favorit bakelse så jag kommer bli besviken om jag inte lyckas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s