Grisar i lerbad – en tårta

Idag har den årliga trädgårdsfesten ägt rum här hemma. Fast denna gången blev det en altanfest då det regnade och mullrade lite. Men inte gjorde det något när man är omgiven av glada vänner och familj.

Till efterrätt gjorde jag en tårta, döpt till Grisar i lerbad, som jag tänkte dela med mig receptet på. Det blev en dunder hit på kalaset och det var ritkigt god. En sådan här tårta räcker till ca 12 personer.

Grisar i lerbad – ett tårtrecept

gristarta3

Tårtan består av: tårtbottnar med vaniljsamk, fyllning 1 = lemon curd, fyllning 2 = jordgubbs mousse, choklad ganache, 4 paket chokladfingrar och marsipan grisar

2 dagar innan tårtan ska ätas:

Forma grisarna av marsipan så de hinner torka lite. JAg köper 500g vit marsipan och färgar själv med vanlig karamellfärg inköpt i mataffär. Man kan göra vanliga skära grisar eller så ger man dem badkläder och annat kul. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Baka botten:

Vanilj tårtbotten

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vailjsocker

Sätt ugnen på 175 grader och sänk gallret till lägsta falsen i ugnen.

Ta en springform (form med löstagbar kant) och två bakplåtspapper. Det ena pappret viker du dubbelt på bredsidan och klipper i vecket. Då får du två långa remsor. Ta det andra pappret och lägg över formens botten. Ta kanten på formen och tryck ner pappret, men stäng den inte. Ta de två långa remsorna och sätt utmed kanten så insidan på formen blir helt klädd av bakplåtspapper. Knäpp igen formen så den håller pappret på plats.

Vispa socker och ägg pösigt och vitt.

Sikta samman de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten.

Häll smeten i formen och ställ på lägsta falsen i ugnen. Den ska gräddas i ca 40 min, men känn med sticka om den är torr.

Denna tårtbotten blir hög så det är säkrast att använda sig av en bakplåts krage som beskrivs ovan så att den inte pöser över. Låt tårtbotten svalna och plasta sedan in den och låt den stå till kvällen innan tårtan ska ätas.

1 dag innan tårtan ska ätas:

Gör de båda fyllningarna på morgonen:

Jordgubbs mousse

250g jordgubbar
2-3 msk socker
2,5 dl vispgrädde
3 gelantinblad

Lägg gelantinbladen i kallt vatten.

Mosa jordgubbarna antingen med gaffel eller i mixer och smaka av med socker.

Vispa grädden fluffig men inte hård.

Krama ur gelantinet och micra det 15 sekunder eller smält det över vattenbad (bara gelantinet inget vatten).

Vänd ner grädden i jordgubbarna försiktigt och vänd sedan ner gelantinet.

Ställ in i kylskåp i minst 3 timmar så det får en chans att sätta sig.

Lemon curd

1,5 citroner
100g smör
2 dl socker
2 ägg

Tvätta citronerna och riv skalet (använda alltid bara den yttersta delen, inte det vita) och pressa dem sedan.

Värm upp citronsaftet och skalet tillsammans med smöret och hälften av sockret i en kastrull tills sockret har löst sig och det nästan börjar koka. Ta av från värmen och låt svalna något.

Vispa resten av sockret och äggen fluffigt och vitt.

Häll ner äggsmeten i kastrullen samtidigt som du vispar. Se till att det inte blir kokt ägg av det.

Koka upp på svag värme under omrörning tills det tjocknar.

Låt svalna och ställ in i kylskåpet. (Denna lemoncurden är supergod att använda på tex lite rostat bröd eller som fyllning i syltkakor.)

På kvällen sedan så tar man fram sin springform igen och klär den som när man gräddade tårtan. Ta fram tårtbotten och dela den i tre delar, använd antingen en vass brödkniv eller en speciell tårtdelare (jag kör med brödkniv). Den mittersta biten (den som har två skurna sidor) använder man som översta bit. Så man lägger understa delen underst, översta i mitten och mittersta överst. Detta för att den mittersta är lättast att forma och göra snygg.

Så lägg understa tårtbotten i springformen, botten drar ihop sig lite när den svalnar så det kommer bli lite mellanrum. Ta lemoncurden och klicka ut rickligt på botten och bre ut ända ut i kanterna på formen. Lägg på nästa tårtbotten och klicka på all mousse och bred ut jämt. Lägg sedan på sista tårtbotten. Du borde nu ha en hög och fin tårta. Täck med folie och ställ in i kylskåpet.

Samma dag som tårtan ska ätas: 

Gör ganaschen på morgonen:

200 g blockhocklad (spelar ingen roll om det är mörk, ljus eller mjölkchoklad)
1,25 dl vispgrädde
1 tsk smör (riktigt fast smör)

Hacka chokladen

Värm grädden så att den nästan kokar

Häll i chokladen i grädden och rör tills den har smält

Klicka i smöret och rör allt till en slät smet

Ställ i ett kallt vattenbad så att det svalnar lite, den blir segare ju mer den svalnar.

Tag sedan fram askarna med chokladfingrar (kan ersättas med avlånga mariekex, rullrån, kittekat eller liknande). De jag köpte var för korta så jag fick dela hälften (en och en halv ask) på mitten och sätta längst ner och sedan resten som en förlängning.

Ta fram tårtan och ta loss formens kant och skala försiktigt av bakplåtspappret. Jämna till kanten på tårtan genom att skrapa av överflödig fyllning.

Tag ganachen och bred ett ganska tunt lager på kanten och över toppen.

Sätt fast chokladfingrarna utmed sidorna som ett staket, det kan vara bra att hålla dem på plats med ett snöra medan ganachen sätter sig.

Häll över nästan all av den resterande ganachen på toppen av tårtan så det ser ut som lera.

Placera ut grisarna lite här och var på tårtan. Använd de sista små klickarna av ganachen att göra små lerstänk på grisarna.

Plasta in tårtan och låt den stå i kylskåpet så ganachen blir seg och god.

Ta fram precis innan servering. Klipp bort stöd snörena och dekorera eventuellt med ett vackert band omkring.

Jag lovar att tårtan slår alla med häpnad.

gristarta2 gristarta1

Sedan kan man ju anpassa fyllning och botten efter tycke och smak. En rolig och enkel tårta som garanterat slår gästerna med häpnad.

4 comments on “Grisar i lerbad – en tårta

  1. Sara skriver:

    Hahahaha, vilken urhäftig tårta😀

  2. Simon skriver:

    Åh gud vilken söt tårta (förmodligen i dubbel bemärkelse) söt och god…och urgullig! Bra jobbat,en sån vill jag smaka på någon gång!

  3. Karin Öberg skriver:

    Åh vad fint! men hur får du Grisarna så glansiga och fina?

    • linalj skriver:

      Dessa marsipangrisarna har fått stå över natten i kylskåp med plastfolie över sig. Då svettas marsipanen och blir glansig (men klibbig). Vill man ha en matt yta och lite hårdare marsipan så skippar man plastfoliet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s