Odla din mat

Ingen som har läst min blogg kan undgå mina tankar om matlagning och vikten att laga sin egenmat och ta hand om det som finns i sin närhet. Jag har dock missat en stor del av allt det här: trädgården. Men ingen panik kära läsare. I sommar hoppas jag kunna ge er en liten serie om hur man kan odla på olika sätt och min filosofi kring odling. Jag tänkte börja så här på vårkanten med ett inlägg om varför man ska odla och vem som kan odla. Så håll i hatten för nu åker vi 😉 .

ID-10075912

Enligt mig så kan, och bör, alla odla en viss del av det de äter. Nu hör jag protesterna hagla över mig… ”Jag kan inte odla min mat, jag bor i studentrum”, ”Jag bor ju mitt inne i Stockholm”, ”Jag har inte tid för sådant” och så vidare. Låt mig förklara hur jag tänker.

Alla kan odla något oavsett hur eller var vi bor. Jag menar på inget sätt att en student som bor i korridor kan utan vidare bli självförsörjande på grönsaker året om. Men personen i fråga kan bli självförsörjande på de vanligaste örterna och kryddorna som används i matlagning. Med lite uppfinningsrikedom kan man till och med lyckas med lite större projekt.

Bor man mitt inne i Stockholm så kan man göra som studenten, har man tur och har en liten balkong kan man dessutom odla lite bär och grönsaker. Det finns dessutom kolonilotter i alla städer och lyckas man inte få tag på en sådan finns det föreningar i de flesta städer som gemensamhetsodlar på offentliga platser som inte används (med tillstånd från kommun). För mer info se längst ner på sidan.

Bor man i villa så finns det inga ursäkter för att inte odla i alla fall lite av basfödan för hushållet. Jag vet att alla har ont om tid i dagens samhälle. Men vad kan vara viktigare än kvalitén på det vi lever av?

 

Allt handlar om att välja rätt sätt och rätt grödor för just dina förhållanden. En student i korridor bör inte satsa på fullskalig potatisodlig. Men i stället kan man ordna så man får en balkonglåda utanför fönstret med plats för 5 st örtplantor. Finns det gemensam balkong eller uteplats kanske man kan få lov att ställa en kruka eller två med tomater där.

Blir man sedan biten av odlingslust så är hydrofonisk odling något som är superbra på alla små utrymmen. I en av mina favoritböcker i ämnet hydrofonik säger de att alla som har en garderob kan vara självförsörjande på tomater året om. Här krävs det dock lite mer kunskap och lite finurlighet. Så det är inte i den änden man ska börja :).

På en liten balkong kan man ställa en ordentlig tunna. Ni vet en sådan där stor plasttunna, dryga metern hög och kanske 50 cm i diameter. Genom att göra hål i sidorna, sätta ben på den, borra ett par hål i mitten under och sedan fylla med jord och plantera i hålen på sidorna så kan man ha upp till 50 plantor på 1kvm stor yta. Hade jag planterat en sådan tunna hade jag planterat ett eller två varv jordgubbar längst ner, lite olika sallad och spenat i hålen längre upp. I de översta hålen lite örter och på toppen en elelr två busktomater. Nästan en hel måltid… Det fiffiga om man sätter den på ben och med hål i botten är att under den ställer du ett tråg eller hink. Så när du vattnar så kan du verkligen dränka jorden, överskottet rinner ut i hinken och kan användas till att vattna igen. Grannarna under slipper få vatten från din odling och du slipper slösa på vatten.

Tycker du att det tar för mycket tid? Välj grödor som ger stor avkastning men inte kräver så mycket. Ärtor, bönor, mangold är alla bra grödor. Satsa även på att täckodla så slipper man ogräs.

Något man ibland får höra är att det inte är vackert att odla mat, att det inte ser lika fint, eller välansat ut som perenner och andra prydnadsväxter. Jag säger, kombinera nytta och nöje… Här kommer ett par bilder från min trädgård. Jag har ingen direkt underskön trädgård som man sker i diverse trädgårdstidningar. Speciellt inte nu på våren med alla löv och pinnar. Men här kombinerar jag nytta med nöja bäst jag kan.

SG1L4294

Här ser ni en pallkrage som omger min nyplanterade (ja förra sommaren) äppleträd. Pallkragen ser till att gräset inte växer för nära trädet så rötterna och stammen kan andas. Men jag passade även på  att sätta ner ett antal lökar. Som vanligt har jag glömt exakt vad jag satte för lökar… Det som jag känner igen blasten på är i alla fall påskliljor och tulpaner. Sedan har vi vackra blå, stjärnformade, små blommor, inte Skilla, som blommar för fullt.

SG1L4288

 

Här ser vi mina pallkragar som innehåller mina älskade rabarber. Även här växer de där söta små blå lökarna (måste kolla upp vad de heter) blandat med röda minitulpaner och påskliljor. (Ser ni Felix i bakgrunden?)

Så en matträdgård behöver inte vara trist. Det finns dessutom grönsaker som är otroligt vackra när man odlar dem, som mangold med färgsprakande stjälkar. Sedan finns det vackra växter man kan odla tillsammans med grönsaker för att hjälpa grönsakerna lite. Tagetes tillexempel är ju väldigt vacker och finns i många färger, den hjälper till att hålla skadedjur borta från grönsaker. Så den är ypperlig att plantera mellan morötterna.

ID-10029667

Så varför ska alla odla? Det enkla och självklara svaret är; därför att alla äter. Men låt oss utveckla svaret lite mer, min topp 6 orsaker till varför man ska odla mat själv.

1. En av de stora orsakerna till varför man ska odla så mycket man man har möjlighet till är för hälsan. Du kommer att få nyttig mat, du får lite motion när du odlar och flera studier har visat att trädgårdsarbete får oss att må bra mentalt och sänker stressnivån. Jag tror det beror på att man inte kan må så där enormt dåligt när man tar hand om levande saker.

Väljer du dessutom att odla giftfritt (vilket jag tycker är självklart) så slipper du alla gifter som finns på vår mat i dag. De kommer inte in i ditt och din familjs system och det kan ju vara nog så skönt.

2. Så det var hälsan… Nästa stora sak är bestämmanderätten över din mat och vad du vill äta. När vi handlar mat i affären så är utbudet kraftigt begränsat. Jag kan välja vad jag vill köpa av det de tar hem, men om jag vill ha något annat?

Detta blev väldigt tydligt för mig i julas. Jag älskar grönkål och för mig som har problem med blodvärdet så är det dunder mat. Så precis innan jul så handlade jag på mig ordentligt med grönkål. Men den försvinner snabbt här hemma.  Så i mellandagarna gick jag för att köpa mer. Det fanns inte ett grönkålsblad i sikte. Jag frågade personalen. Nej grönkål slutar de sälja på julafton. Jag var i tre olika butiker och svaret blev det samma. Grönkål säljs endast i ca tre veckor för jul. Nu hade jag en sådan tur att det lokala grönsakshuset hade lite kvar som jag fick köpa till rabatterat pris. I år ska jag odla min egen grönkål så kan jag äta det när jag vill.

Men det här gäller ju alla våra grönsaker och frukter. Om man tittar i en frökatalog från vilket fröbolag som helst så finns det hundra tusentals olika varianter av olika grönsaker. Alla har sin egen smak och sitt eget sätt att växa. Det är valfrihet.

3. Där efter kommer smaken. Ja egentligen borden den kanske vara först. Hemmaodlat som fått mogna på plantan smakar mer och bättre än något vi köper i affären som bara är halvmoget när det plockas och sedan får mogna i väntan på att bli köpt. Det största och enklaste exemplet är tomaten. För det mesta är tomater man köper i affären lite vattniga, blekt fruktkött och till och med lite mjöliga ibland. Hemmaodlade tomater är söta, saftiga och färgsprakande, ja om du inte väljer att odla en av de vita varianterna då… Har man väl börjat odla eget så är det svårt att äta de grönsaker man köper i affärer.

4. Har man barn ska man absolut börja odla. Det är en rolig aktivitet för hela familjen att komma ut i trädgården. Det ger också barnen en inblick i var maten kommer i från, hur hela näringskedjan fungerar. Det brukar dessutom ha den positiva biverkan att grönsaker är roligare att äta för man har odlat dem själv.

När det kommer till barnen antar jag att alla föräldrar vill att de ska ha nyttig och näringsrik kost. Om man lär barn var maten kommer ifrån, hur ”riktig” mat smakar och ser ut så kommer det bli mer självklart för dem när de blir äldre att välja sådan mat och undvika halv och helfabrikat.ID-100218980

5. Där efter kommer miljöaspekten. Vår jakt på mat förstör sakta men säkert stora delar av vår planet. Regnskog huggs ner för att ge plats åt odlingar, ogräsmedel och insektsbekämpning av olika slag förorenar grundvatten och tar död på flera olika djurarter (inklusive oss om vi inte är försiktiga), arbetare får minimala löner för farligt arbete, grödorna skördas av enorma maskiner som slukar drivmedel och släpper ut både det ena och andra i luften, maten fraktas fram och tillbaka tvärs över jorden och även om man väljer att inte tro på växthuseffekten och skadliga sidoeffekter av den så är det ett faktum att olja och alla produkter som görs där av inte kommer att finnas för evigt. I den takten vi använder upp oljan så kommer den ta slut.

Sedan krävs det bensin eller diesel för att du ska ta dig till affären, plastpåsar eller burkar för att lägga grönsakerna i och sedan ska du hem. Jämför det med att ta tio steg utanför dörren och hämta dagen omgång grönsaker och gå in och laga mat. Snacka om att spara tid, pengar och miljön allt i ett enda slag.

Till denna kategorin hör även att jord som odlas och bearbetas mår bättre än jord som bara är. När vi odlar förbättrar vi jorden, vi hindrar erodering och med alla gröna blad som arbetar för att skapa din mat så renar vi luften på koldioxid och tillför syre istället.

6. Ekonomin, ja det är billigt att odla eget. Detta kan variera lite på hur du väljer att odla dock. Väljer du att bara köpa färdigdrivna plantor på plantskolan, köpa dyra tillskott och specialmedel och vattnar från kran då kan det bli lite dyrt. Men väljer du att dra upp från frö, speciellt när du kan börja ta egna frön från egna plantor, har egen kompost som kan berika jorden och kanske till och med egen gödsel och spar regnvatten att använda till bevattning  ja då blir det riktigt billig mat.

Som en liten fotnot kan jag tillägga att det är vansinnigt roligt och när man väl börjat går det inte att sluta. Man har hela tiden något nytt man vill prova, en ny sort, en ny grönsak, ett nytt odlingssätt. Man läser odlingsböcker på vintern och drömmer om vad man ska göra på sommaren. Att äta egenodlade grönsaker är lycka.

Så jag hoppas jag inspirerat er att odla något ätbart. Här kommer några intressanta länkar:

http://xn--omstllning-t5a.net/   – Webbsida för folk som vill odla mat. Här kan man hitta grupper som odlar på bla offentlig mark osv. Stor kunskapsbas med massor av idéer.

https://www.youtube.com/user/growingyourgreens – Groeing your greens är en youtube kanal som drivs av en minst sagt entusiastisk man från USA. Han odlar biodynamiskt och trotts att han bor i Las Vegas, vilket gör att en hel del av hans trädgårds tips inte är aktuella så är han värd att titta på. Hans videor om kompostering, skadedjursbekämpning och liknande är lika aktuella för oss här i norden. Dessutom blir man bara glad och inspirerad av att höra på honom, även om han i vissa synsätt är lite för … entusiastisk :).

 

Annonser

2 comments on “Odla din mat

  1. Marita skriver:

    Ja, du inspirerade definitivt mig 🙂 Flyttade hit i fjor somras och nu har jag tänkt tigga pallkragar av sonen och börja odla så smått…ska verkligen bli både kul och spännande 🙂

    • linalj skriver:

      Va kul att höra 🙂 . Pallkragar är geniala när man ska odla. Enkla att använda och smidiga att rensa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s