Min operfekta trädgård

Som alla trädgårdsentusiaster så händer det ganska ofta att det slinker med en trädgårdstidning hem från affären. Sedan sitter jag där och suktar och tittar på de vackra bilderna av perfekta trädgårdar utan ogräs. Med vackert stenlagda gångar, överflödigt blommande rabatter och vitkål stora som badbollar.

ID-100180873

Sedan tar jag mig i kragen och går ut i min trädgård där det saknas både stenlagda gångar och prunkande rabatter och där ogräset på vissa ställen är mer vanligt förekommande än andra växter.

I början gav denna skillnaden mig nästan ångest. Jag ville ju ha en sådan där perfekt trädgård, varför fick inte jag vitkål stora som badbollar? Fakta är att alla kan få en perfekt trädgård, även om alla kan inte få samma sorts perfekta trädgård. De i norr kräver andra växter än de i söder till exempel. Men det innebär inte att man inte kan få den där sagolikt vackra trädgården.

Men jag har kommit fram till att jag vill inte ha en perfekt trädgård, eller snarare jag vill inte arbeta på det sättet. För en perfekt trädgård kräver en disciplinerad och målinriktad trädgårdsmästare, vilket jag inte är. Jag gillar små projekt som jag kan pyssla med under en sommar och sedan kan jag gå vidare till nästa.

Min filosofi har blivit; livet är inte perfekt så varför ska min trädgård vara det.

Jag har en relativt ordentlig trädgård, omkring 1200 kvm. Tomten ligger dessutom i en sänka så jag vinner nästan en hel odlingszon på mina närmsta grannar. Så man skulle kunna tro att jag har goda möjligheter att ha enorma odlingar. Men ibland ser verkligheten lite annorlunda ut.

När jag först kom hit till huset en sensommar för sex år sedan ungefär så hade ingen bott i huset på nästan ett år. Trädgården hade lämnats en hel sommar åt sitt öde och egen vilja. Ett antal år dess för innan hade trädgårdsarbetet varit låt oss säga bristfälligt. Det resulterade i att trädgården till stora delar såg ut mer som en äng än en gräsmatta. Mossan hade fått växa fritt i den ”yttre trädgården”. Mitt i trädgården stod en enorm buske som ett klot. Kirskålen hade tagit över det som numera är känt som körsbärsbacken och alla rabatterna.

Gräsmattan var så illa att jag fick slå den med lie innan jag ens kunde tänka på att ta fram gräsklipparen. Men det var ändå den mest lättöverkomliga åtgärden. Första hösten slog jag gräset och begrundade resten av trädgården, lite lamslagen av allt arbete. Våren därpå tog jag itu med den enorma busken. Efter att jag gått vild med sekatören så insåg jag att det var en jasmin som fått växa vilt. Under jasminens kupolformade grenar så visade det sig även finnas en liten berså av syrener. Planteringen var inte alls klotformig som jag trott utan snyggt planterad i en halvmåne. Jag klippte ner jasminen ca 10 cm över marken. Det tog ett år för den att komma tillbaka, nu för tiden kämpar jag för att hålla den i schack, vilket är ett tufft arbete. Men den blommar så vackert och doftar så gott så den blir alltid förlåten.

Första sommaren grävde jag upp alla rabatter. La ner marktäckande väv och fyllde på med jord utifrån, planterade mina växter och täckte med bark. Det höll kirskålen borta ett par år. Nu börjar de så smått leta sig tillbaka, men med täckodling och envist rensande håller jag dem på stången ett tag till.

Så var det min körsbärsbacke. Döpt efter den myriad av körsbärsträd och sly som växer där. Jag har försökt få bort kirskålen, men insett att det är hopplöst. Just nu har vi slutit ett fredsavtal. Kirskålen får växa under körsbärsträden så länge de håller sig borta från mina odlingar. Det verkar fungera. Jag brukar tänka att det i alla fall ser ymnigt och grönt ut med all kirskål.

Tredje året, tror jag det var, så försökte jag utrota kirskålen och var desperat nog att ta till roundup. Det går emot alla mina principer. Visst hjälpte det, även om det på långa vägar inte utrotade kirskålen. Men sedan hade jag dåligt samvete i över ett år att jag sprutat gift i trädgården så jag beslutade att det inte var värt det i längden.

Så andra året på plats var jag redo att börja odla. På grund av allt ogräs valde jag att odla i sängar. Då kom det största problemet. Min tomt är på tre sidor omgärdad av träd. Enda sidan som inte har träd ligger åt norr… Det innebär att nästan alla delar av trädgården ligger i skugga stora delar av dagen. Inte optimalt för mina planer.

Så jag fick kompromissa och odla på en mindre yta än vad jag hade planerat. Jag valde den lilla plätt som får sol större delen av dagen, förutom lite skugga tidig morgon och sen eftermiddag. Där satte jag en rad hemmabyggda sängar som jag la marktäckande väv i botten på och sedan preparerade med jord och annat smått och gott. I stort sett lyckades jag, jag brukar få god skörd.

SG1L3013

Jag har dock två saker som jag aldrig har lyckats odla här. Det ena är spenat och det andra är kål. Spenaten blir bara små blad på och sedan går den i blom. Jag har försökt ge den mer kalk, mer sand, mer skugga, mer sol, inget lyckas.

Kålen, ja det är en underbar historia. Jag älskar kål i alla former och det känns därför som ett måste i min trädgård. Första året jag försökte lyckades jag inte med mina försådda plantor. De var tunna, höga och taniga, de dog.

Andra året lyckades jag driva upp fina plantor, men valde helt fel ställe att sätta dem i trädgården, de dog.

Tredje året (förra året) lyckades jag dra upp fina plantor, satte dem på rätt ställe i trädgården och var helt säker på en lyckad skörd. Tills jag kom ut en morgon och de var invaderade av hundratals larver. Det var så mycket larver att det i princip var omöjligt att rädda de stackars plantorna. Ett par dagar senare var det bara lite spretiga ådror kvar.

I år ska jag lyckas!

Men som sagt, skugga är ett problem i min trädgård. Min ”mossmatta” är och förblir en mossmatta tills jag får in mer sol. I ett par år nu har jag funderat över att fälla en stor del av träden i ena sluttningen, det skulle släppa in mer ljus i trädgården. Men jag gillar inte att fälla träd, jag gillar träd. Därför har jag inte kommit mig för det. Men nu lutar det mer och mer mot att jag i alla fall kommer ta bort 30% av träden på ena sidan trädgården. Jag har ögonen på en utmärkt plats för ett trädgårdsland, det skulle vara perfekt om kanske tio av träden försvann. Vi får se. Ett fint exempel på nackdelen med mycket träd är den kopiösa mängd löv som alltid finns i min trädgård på hösten och våren.SG1L3016

Så ja, min trädgård är operfekt och det finns brister. Men det finns en hel hög av saker som jag älskar med den. Först och främst älskar jag nu för tiden att den är så pass bristfällig, för det är även jag i vissa aspekt och även så är mitt gamla torp som knappt har en rak vägg, så en perfekt trädgård skulle inte passa in.

Sedan så ligger den som sagt i en sänka och det är oftast lä här på botten. Det är ingen enormt djup sänka, andra våningen på huset går ungefär i markplan med resten av världen. Tomten är ett gammalt sandtag vilket gör att dräneringen är utmärkt, det säger mer eller mindre slurp.

Mina slänter är sådär härligt vildvuxna att de till stora delar sköter sig själva, jag klipper bort lite sly, och ändå ser de så där trollska och vackra ut.

I trädgården finns riktigt gamla växter som jag avgudar. Bland annat två kaprifoler som enligt ”legenden” planterades här samtidigt som husets byggdes i mitten av 1800-talet. Den ena är riktigt kraftig och har redan kramat livet ur en björk och är på väg att ta nästa…SG1L2892

Alla borde få uppleva våren i min trädgård. Det är sällan jag är så stolt över den som då. Under körsbärsträden börjar först snödropparna breda ut sig, som följs av skillan och sedan vitsippor. Mellan mars och maj så är backen ett töcken av vitt och blått. Skillan har dessutom spridit sig ut över gräsmattan och in i syrenen. Det ser ut som hela gräsmattan är täckt av vattenpölar och bin, humlor och flugor surrar förnöjt.SG1L2824

När vitsipporna börjar blomma över så börjar det gigantiska sötbärsträdet vid garaget att blomma med svagt rosafärgade blommor för att en vecka senare följas av hela backen med körsbärsträd. Det är så vackert att hjärtat brister.


SG1L4335

När körsbären tappar sina blad börjar man ana en underbar doft som sprider sig i trädgården, det är liljekonvaljen som kommer under körsbärsträden. Samtidigt i andra änden av trädgården breder gullvivorna ut sig i gräsmattan i olika gula och röda färger. När gullvivorna är överblommade börjar sommaren och min trädgård övergår från att vara ett blomsterparadis till att till största del vara inriktad på nyttigheter.SG1L2897

För det är så jag har valt att ha min trädgård. Jag planterar hellre något jag kan äta än något som bara är vackert. Allra bäst är ju om båda kraven uppfylls. Som med mina nyponrosor. Blommar så vackert och blir sedan till nypon.

Naturligtvis tummar jag på mina egna regler och planterar ett par saker bara för jag tycker de är så vackra. I år är ett av projekten att göra en pionrabatt av avlagda däck.

Ja, jag älskar min operfekta trädgård, för i skavankerna gömmer sig skönhet och för mig ska trädgården vara en njutning. Om jag skulle omvandla min trädgård till en av de där trädgårdarna som finns i tidningarna skulle den bli ett arbete och jag skulle förmodligen behöva tumma på både en och två av mina principer för att nå hela vägen.

Nej jag och min trädgård passar som handen i handsken, lite ojämna, lite vilda men vi duger precis lika bra som vi är.

Annonser

2 comments on “Min operfekta trädgård

 1. Marita skriver:

  Låter som du redan har den perfekta trädgården….perfekt är den ju om den passar dig eller hur? 🙂 Jag tycker din trädgård låter alldeles underbar. Måste passa på att fråga…kaprifol…kräver inte de väldigt mycket sol? Med tanke på att det inte tycks vara så mycket av den varan i din trädgård. Funderar nämligen på att plantera kaprifol…
  Undrar också om det verkligen är en jasmin din stora buske? Låter mer som en schersmin…spelar iofs mindre roll…huvudsaken du tycker om den 🙂
  Hoppas få se fler bilder från ditt paradis 🙂

  • linalj skriver:

   Kaprifolen som står i trädgården får väldigt mycket sol. Den blommar tidigt och snabbt, blommar över på fem dagar ungefär. Kaprifolen i backen står i skugga nästan hela dagen. Den trivs som attan men blommar lite senare och där varar blomningen längre, men den blommar inte så rikligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s