Fetaost- eller en hemmagjord version

Jag älskar fetaost. Jag äter den i sallader, på smörgåsen, i omeletter, i gratänger, på gratinerade grönsaker, ja på nästan vad som helst. Så vad vore bättre än att göra egen?

Ja äkta fetaost blir det ju inte. Äkta fetaost ska vara gjord i Grekland och av fårmjölk. Men min smakar riktigt gott och väldigt nära orginalet.

Så är det svårt? Nej, lite pilligt o tålamodskrävande. Men väl värt att prova.

image

Linas fetaostrecept

Du kommer att behöva:
Mjölk– gärna fårmjölk, men för oss som inte kan fåtag på det går det lika bra med röd komjölk.
Grekiskyogurt- eller någon annan naturell yogurt. Du behöver 0,5% av den totala mjölkmängden. Så en halv dl per liter mjölk.
Filmjölk- lika mycket som yogurten.
Löpe- jag föredrar flytande animalisk löpe, men det finns vegetarisk och i pulverform. Löpen hittar man i livsmedelsbutiker, i mejeriavdelningen, en liten plastflaska. 1 msk per tre liter mjölk.
Salt- jodfritt. I vanliga fall ska man alltid ha jod i salt, det är vitigt. Men jod kn få osten att bli grön. Ca 5 msk.

Två kastruller- en större o en mindre, den lilla ska rymma alla ingredienser och ska vara av rostfritstål. Det funkar även att använda en gryta o diskhon.
En termometer- som används i matlagning.
En hålslev- även den i rostfritt stål helst.
En kniv- den ska nå ner i botten av den lilla grytan.
Ostduk- finmaskig och väl tilltagen. Finns i välsorterade matbutiker eller via butiker på nätet. Det går även med de sildukar man använder till saft, använd då två för säkerhetsskull.
Durkslag- vi vet alla vad det är.
Stor plastbytta- med lock. Eller tre mindre för att salta osten i.

Börja med att tappa upp vatten i den stora grytan och värm upp till 30-32°C. Häll mjölken i den mindre kastrullen och värm till samma temperatur. Sätt den i den stora kastrullen (som ett vattenbad fast utan att tillsätta värme). Blanda i yogurt och filmjölk i mjölken och blanda väl. Lägg på lock och låt bakteriekulturerna stå till sig i en timme. Mjölken ska hålla temperaturen hela tiden. Det gör den om vattnet i den större kastrullen håller värmen. Så kolla lite då och då av den temperaturen.

Efter timmen så kolla temperaturen på mjölken. Den ska hålla sig mellan 30-32°. Rör sedan ner varslen. Blanda försiktigt genom att sakta föra hålsleven upp och ner i grytan. Lägg på locket, nu ska osten löpa det vill säga stelna. Låt den stå i ca en timme och håll koll på temperaturen.

Efter en timme så är det dags att se om det gått vägen. Stick ner ett finger i ostmassan, krök det och dra upp. Om ostmassan delar sig och nästan spricker är den klar. Om inte låt stå i 30 min till.

Skär nu ostmassan med kniven. En cm stora kuber ända ner till botten. Låt vila 5 min och rör försiktigt om i kuberna. Runt omkring kuberna syns nu klar vätska, varslen. Vänta 5 min till och rör sedan igen. Upprepa under en halvtimme, du kommer att märka att kuberna blir mindre och fastare.

Dags att hälla upp osten för avrinning. Sätt ostduken i durkslaget och häll försiktigt upp ostmassan. Spara varslen, man kan göra ricottaost på den och den är super att använda som degvätska i bröd.

Samla ihop ostduken och knyt den. Häng upp den för att rinna av i minst 12 timmar, gärna 24, i rumstemperatur.

När osten hängt färdigt är det dags att salta den. Lossa osten försiktigt från duken och dela den i tre delar. Salta båda sidor med salt och lägg i plastbunken. Låt stå ett par timmar på köksbänken. Salta sedan igen och vänd osten. Upprepa tillss allt salt är använt. Låt vätskan vara kvar i bunken och låt den stå på bänken över natten. Sedan ska den mogna i kylskåp i 7 dagar.

Nu har du en enormt god ost att njuta av. Vill du lyxa till det ännumer så skär den i kuber, lägg i en burk och varva med örter, vitlök och chili och fyll sedan på med olja så det täcker osten helt. Låt stå rumstempurerat i två dagar och smaka sedan på himmelriket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s