Paneer, indisk färskost

Ja, jag fortsätter att prova på att göra ost. Dels för att jag gillar ost och dels för att det är riktigt kul.

image

Denna gången gjorde jag paneer, eller panir det verkar stavas lite olika. Det är en traditonell indisk ost som brukar göras på get eller buffelmjölk. Det går dock utmärkt att göra den på röd komjölk.
   Den är väldigt enkel att göra och passar därför bra om man vill börja prova på att göra ost.

Så vad ancänder man den till? Ja den är ganska smaklös och den smälter inte om man tillagar den. Låter trist eller hur? Inte alls.
   Paneer används ungefär som tofu. Den plockar upp smaker från andra ingredienser och ger textur till maten. Man kan ersätta kött med den, fritera den, marinera den, läga i den i grutor och mycket mer. En mångsidig ost med andra ord. Recept kommer när jag fått tid att perfektera dem🙂.

Så hur gör man?

Paneer recept
Röd mjölk
3 tsk vinäger, citronsyra, ättika eller naturell yoghurt per liter mjölk

Stor kastrull
Termometer
Silduk eller durkslag och kökshandduk
Ngt att pressa osten i

Häll mjölken i kastrullen och koka upp till 90 grader (C). Ta av kastrullen från värmen och tillsätt syran lite i taget oxh rör om emellan. Du vet att du använt tillräckligt med syra när osten koagulerar och varslen börjar skilja sig från ostmassan.

Viktigt om syran: Du behöver bara använda en sort av syrorna ovan. Om du använder ättika ska det vara 12%, har du 24% så måste den späs. Till två liter mjölk använde jag 4 tsk ättika 24% och 2 tsk vatten.

När syran är i så lägg på locket och låt stå 30 min.

Häll sedan osten genom en tät silduk eller en lökshandduk. Det kommer se ut lite som keso. Man kan låta den hänga och droppa i tre timmar men bäst blir det om man sätter den i press. Smaken blir den samma men osten blir fastare och mer kompakt i press. Enklasre sättet att pressa den är att ta en öiten plastburk och göra massor med hål i botten och ca 1 cm upp på kanten. Sedan lägger man i osten med silduken i burkan och sätter något tungt ovanpå. Låt stå 3 timmar.

Osten förvaras i vatten i kylskåp. Den håller sig i ca 2-3 veckor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s