Bra kattmat – en serie del 1 ”Fysiken”

Som många av er vet så älskar jag katter. Jag har levt med katter i stort sett hela mitt liv och som alla andra som älskar sina husdjur så vill jag ju att de ska ha det så bra som möjligt. Så för kanske tio år sedan började jag sätta mig in i vad vi egentligen ger våra katter för mat. Intresset väcktes när jag sprang på en artikel om BARF (jag förklarar längre ner vad det är). Jag blev ganska förvånad när jag insåg hur lite kunskap en vanlig kattägare faktiskt har om vad katter borde äta. Så här ett antal år senare så är jag passionerad över att få våra kattvänner att äta bättre och det börjar naturligtvis med att berätta för husse och matte vad de ska köpa. Därför kommer nu en liten serie om bra kattmat. Det blir en 4-5 delar och jag rekommenderar verkligen alla kattägare att läsa den. Sedan är det upp till er att göra vad ni tycker är bäst.

Innan vi börjar med maten så tänkte jag berätta lite om kattens anatomi, den förklarar nämligen varför katten bör äta viss mat och undvika annan. Den fysiska grunden.

Våra katter är köttätare, deras förfäder och deras vilda släktingar lever uteslutande på kött. Detta skiljer sig från oss som är allätare med den största tyngden på vegetabilier och till och med från hundar som visserligen är köttätare men inte till den extremen som katter är. Man säger att katter är ”sanna köttätare”.

Detta ses tydlig i deras anatomi, låt oss titta på deras tänder.

Kattens tänder är gjorda för att hugga, skära och klippa. Om vi tittar på människans tänder.

 

 

Man ser tydligt skillnaden då människans tänder är till för att mala, finfördela och tugga. Detta visar oss tydligt att medan människans tänder helt klart är gjorda att kunna hantera vegetabilier så som säd, grönsaker och frukt så är kattens det inte.

Ytterligare en viktig anatomisk ledtråd till kattens matvanor är dess korta tarmar. Vegetarisk materia är relativt hårdsmällt (mycket fiber) jämfört med animalisk. Det är därför kor har utvecklat fyra magar, hästar jäser sin mat i tarmen och kaniner äter sin avföring. Allt detta är för att kunna smälta vegetabilisk föda och få ut alla näringsämnen ur den. Katten däremot är precis tvärt om, de har korta tarmar där födan passerar snabbt. Det är inget problem om man äter mat som spjälkas (bryts ner) snabbt så som kött men kan innebära problem om man äter stora mängder vegetabilier som vi ser längre fram.

Från början kommer våra katter från ökendjur, innan de blev tamdjur och vi tog hand om deras behov så levde de i stäpp och öken områden. På dessa ställen finns det inte så gott om vatten och därför utvecklade katter förmågan att absorbera vatten från sin mat väldigt effektivt. Detta innebar även att deras törstreflex (den funktionen som säger åt dig att nu ska du gå och ta dig ett glas vatten för du är törstig) är minimal. För hade katterna gått omkring och tänkt på att ta ett glas vatten i öknen så hade de inte överlevt. Detta påverkar vår katter på det sättet att de inte direkt justerar sin vattenkonsumtion beroende på vad de äter. Vi har nog alla varit med om att när man har ätit något sallt eller väldigt kryddstarkt så dricker man mer, det kan hålla i sig i timmar och man funderar verkligen på varför man nästan bor vid vattenkranen den kvällen. Skulle vi människor äta inget annat än mariekex och salt sill i en vecka skulle vi hinka i oss mängder med vatten, skulle vi däremot leva på gurka och vattenmelon så skulle vi knappt drick alls. Katter däremot dricker nästan lika mycket oavsett vad de äter.

Så vad händer när vi går emot kattens anatomi och ger dem annan föda än den de är menade att äta? Det blir problem och sjukdomar, stora som små. Vegetabilier för katter är som godis för människor; i små mängder någon gång ibland gör de ingen större skada, men är inte direkt nyttiga, i stora mängder eller regelbunden konsumtion påverkar de hälsan negativt.

Om vi börjar med att titta på tänderna så tillhör det det flesta kattägares rutin att då och då åka in till veterinären för att ta bort tandsten på katten. Detta för att tänderna inte används som de ska, de byggs upp en ohälsosam flora i munnen och den begynnande tandstenen slits inte bort på ett naturligt sätt.

Om man ger katten ett foder med mycket vegetabilier (sädesslag, grönsaker osv) så hinner de inte bryta ner dessa eftersom de har för korta tarmar. De tillgodogör sig därför inte alla näringsämnen i maten och de får mer avföring som luktar värre. Det är faktiskt en av de sakerna man brukar märka först när man låter sin katt övergå till ett bättre foder, mindre klumpar i pottan och det luktar nästan inget. Det beror på att katten har kunnat använda mer av maten.

Det är även skillnader på hur växt protein och animaliskt protein är uppbyggt. Växtprotein saknar flera aminosyror, till exempel taurin, som är livsnödvändiga för katter. Vilket i längden kan ge bristsjukdomar om foder med höga halter vegetabilier inte tillsätter extra av dessa aminosyror.

Katter har inte förmågan att reglera sitt insulintillskott i kroppen lika effektivt som tex människor. Därför drabbas de hårdare av en kost med mycket kolhydrater (som till exempel sädesslag) och en långvarig kost av detta slag ökar dramatiskt risken för diabetes hos katter.

Sedan har vi det här med vattenupptaget. Om vi ger katten kost där det nästan inte finns något vatten att ta upp (torrfoder) så kommer inte katten att dricka mycket mer än om den åt en vätskerik kost. Detta gör att katten blir något uttorkad, den kommer inte dö av törst däremot. Men problemet är att urinen kommer att bli mer koncentrerad och eftersom torrfoder även brukar ha högre halter av mineraler så ökar risken för urinsten markant. Dessutom vet vi att vatten är skönhetens källa, hos människor så rekommenderar man att öka vetten intaget för att få bättre hud, hår ja nästan allt blir bättre när man får i sig ordentligt med vätska. Det samma gäller naturligtvis katter.

För de som vill fördjupa sig i ämnet rekommenderar jag sidan Feline Nutrition. Där finns lättlästa artiklar om allt som gäller kattens mat samt länkar vidare till vetenskapliga studier i de olika ämnena. Jag skulle kunna lägga upp dem som källor här men det är smidigare att ni får samlingssidan. Undrar ni över en källa till specifika delar av min text så lämna en kommentar så ska jag länka direkt.

Nästa del kommer att handla om olika sorters mat och vad som skiljer dem åt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s