Bra kattmat – en serie del 3 ”Att välja rätt”

Nu är vi framme vid tredje delen i serien Bra Kattmat. I det här inlägget tänkte jag berätta hur man vet om ett märke eller en smak är bra eller mindre bra eller dålig.

Så, ni har nu läst igenom de två första delarna och känner er taggade att ge er katt bra mat. Utifrån just era förutsättningar så har ni bestämt er för att utfodra er katt med en vis typ av kattmat (vi gick igenom de olika typerna i förra delen). Men inom varje kategori så finns det naturligtvis kvalitetsskillnader. Så hur vet man om man ger sin bra det bästa möjligt?

Om livet hade varit enkelt så hade man kunnat gå efter priset, billigast = bäst. Nu är livet inte lätt och att tro att bara för att man betalar dubbelt så mycket så får man ett dubbelt så bra foder är att vara naiv tyvärr. Tvärt om så är vissa av de dyraste torrfodrerna att jämföra med de billigaste. Så hur ska du som vanlig kattägare veta skillnaden.

Vi börjar med blötmaten för där finns det enkla tummregler. Det bästa, och enklaste, du kan göra är att läsa innehållsförteckningen.

20130605-170153jpg

All kattmat ska ha en innehållsförteckning. Blötmat är enkel att få grepp om så det kan man göra i butiken. Samma regler gäller som för människomat, det det finns mest av står först och det det finns minst av står sist. När du läser innehållet i blötmaten ska det inte finnas några sädesslag, grönsaker eller spannmål. Finns de med på listan, ställ tillbaka burken och ta en annan sort. Till skillnad från torrfoder så behövs dessa inte i blötmat och eftersom de är värdelösa och till och med farliga i vissa fall för din katts hälsa så hoppar vi över dem.

Burken på bilden är en lite burk med icas egna kattmat och innehåller varken spannmål eller grönsaker. Helt klart ett okej alternativ att ge till katten. Viktigt att komma ihåg är att man måste kontrollera varje smak. Det vill säga att bara för att smaken oxkött av ett märke inte innehåller spannmål så innebär det inte att smaken nötlever av samma märke också är spannmålsfritt. Det är underligt men samma företag kan variera om de har i spannmål eller inte. Så ta fem minuter och läs på burken eller påsen. Du behöver inte bry dig om procenten eller spårämnena eller något annat. Så länge du ser till att det inte finns vegetabilier i maten så har du en bra kattmat.

Varför finns det då grönsaker och spannmål i blötmaten om det inte är nyttigt? Det är billigt, precis som man använder äpplemos att dryga ut lingonsylten med så använder man spannmål i kattmat för att det drygar ut och är billigare än kött. Grönsaker används därför att vi människor blir glada när vi ser ”Nu med färska grönsaker” på en burk. Vi förknippar det med en sund livsstil och tänker inte på att det vore som att skriva ut ”Nu med chokladbitar” på en burk färdig kallops för människor.

Om vi sedan går vidare till torrfoder så blir det lite krångligare. Här behövs spannmål, rotfrukter eller liknande för att hålla ihop torrfodret och kunna forma det till små pellets. Det gör att det gäller att hitta ett torrfoder med så hög andel kött som möjligt. Man vill dessutom ha så hög andel protein som möjligt och så låg andel kolhydrater som det bara går. Problemet med proteinhalten är att det sällan är utmärkt hur stor del av proteinet som kommer från kött. I första avsnittet i serien så pratade jag om att växtproteiner saknar vissa aminosyror som katter behöver, därför vill man ha ett foder med så mycket animaliska proteiner som möjligt.

För att göra det ännu krångligare så innehåller olika torrfoder olika mycket vatten, så det bästa sättet att jämföra dem på är att räkna ut torrsubstansen (det är hur mycket det finns av de olika ämnena om vattenhalten var 0). Det är ganska enkelt men tar lite tid.

Vi tar och gör en jämförelse mellan två torrfoder så får ni se vad jag menar.

Torrfoder 1:

Innehåll: Torkat fågelprotein, majs, vegetabiliskt proteinisolat*, cellulosafiber, majsgluten, animaliskt fett, hydrolyserat animaliskt protein, vete, ris, betmassa, jäst, mineraler, fiskolja, frukto-oligosackarider (FOS), sojaolja.

Protein: 37% Fett 12% Växttråd 6,2% Vatten 5,5% Kolhydrater 31,3%

Torrfoder 2:

Innehåll: Benfritt lamm (15 %), torkat lamm (13 %), benfri anka (8 %), torkad Pollock (7 %), ankfett (5 %), gröna linser, benfri abborre (5 %), torkad sill (5 %), röda linser, torkad lax (4 %), kikärtor, gröna ärtor, sillolja (3 %), hela ägg (3 %), lammfett (2 %), alfalfa, kelp, pumpa, butternutsquash, spenat, morötter, äpplen, päron, tranbär, cikoriarot, maskrosrot, kamomill, pepparmyntsblad, ingefära, kummin, gurkmeja, nypon, frystorkad lammlever, frystorkad anklever, frystorkat lamm.

Protein: 35% Fett 20% Växttråd 3% Vatten 10%

Snabb jämförelse: Det första torrfodret har majs som andra ingrediens i listan och där efter en lång rad spannmål. Det har väldigt lite vatten och nästan lika mycket kolhydrater som protein. Det andra torrfodret har skrivit ut hur många procent alla de animaliska inslagen utgör, vilket är en fördel. Vi kan då se att 70% av fodret består av animalsktinnehåll. Det är betydligt mer vatten i detta torrfodret men de har inte skrivit ut hur mycket kolhydrater det finns. Det är inte obligatoriskt att skriva ut kolhydrats innehåll på kattmat eftersom det inte är en nödvändig del av kattens kost, men eftersom det tvärt om kan vara en negativ del så önskade jag att företagen skrev ut det i alla fall. Det andra torrfodret innehåller en hel del vegetabilier, till största delen i form av baljväxter, dock kommer första sådan ingrediensen först på 6:e plats.

Om vi då ska titta lite närmre på torrsubbstansen. För att räkna ut torrsubstansen tar man 100 minus antal procent vatten (5,5) vi får då 94,5. Detta delas sedan med procentsatsen för respektive del. Torrsubbstansen ser ut:

Torrfoder 1 (100-5.5=94,5) 

Protein: 39,2% Fett: 21,2% Växttråd 6,6%

Torrfoder 2 (100-10=90)

Protein: 38.9% Fett:22,2% Växttråd: 3,3%

Nu gäller det att lägga ihop alla kunskap vi samlat in och då tänker jag så här: Torrfoder 1 har visserligen lite högre proteinhalt, men vi kan räkna med att en stor del av det proteinet kommer från majs och andra spannmål, dessutom har de lite lägre fetthalt och väldigt lite vatten. I torrfoder nr 2 vet vi att 70% av proteinet kommer från animaliska källor, det har dessutom bra med fett och inga spannmål, även om det finns andra vegetabilier. I detta fallet skulle jag absolut välja torrfoder nr 2.

Ja som ni ser, torrfoder är en vetenskap. Min rekommendation om du vill hitta ett bra torrfoder är att sätta dig ner och titta på internet. Det finns flera företag som säljer kattmat över nätet, på deras hemsidor kan man lätt hitta innehållsförteckningen över olika torrfoder. Sortera bort alla torrfoder som har spannmål bland de fem första ingredienserna. Ta sedan ut 5-10 andra sorter som du tycker ser bra ut (mycket protein, mycket fett och mycket vatten) och räkna ut torrsubbstansen. Ta med kolhydraterna i beräkningen om de finns med i innehållsförteckningen. Välj sedan det torrfodret du tycker ser bäst ut. Det är en jobbig och tidskrävande process, men förhoppningsvis behöver man bara göra den en gång.

Så nu har jag förvirrat er tillräckligt för idag. Jag hoppas lite av det jag försökte berätta om var begripligt, om inte så ställ frågor i kommentarerna så lovar jag att reda ut det bäst jag kan.

Nästa gång tänkte jag förklara lite mer ingående om BARF, hur man gör och vad man bör tänka på. Ha det så trevligt tills dess.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s