Censur

Ett lätt och roligt ämne… Kanske inte men nog så viktigt. Det har kommit upp på tapeten allt mer de senaste åren och jag har snuddat vi det lite här och var tidigare. Men nu tänkte jag att det skulle få ett helt eget inlägg.

digital-censur

Censur är enligt mig aldrig av godo. Det finns ingen ”oj vilken bra grej”-sida när det kommer till censur. Just nu är censur uppe på tapeten mycket på grund av rasism. Det är en vid tanke att man borde censurera det man anser vara rasistiskt. Men även om tanken förmodligen kommer från en välmenande åsikt så finns det flera grundläggande problem med den.

För det första: Censur botar aldrig ett problem, det döljer det. Det är som att behöva göra sig av med sina gamla däck och väljer att gräva ner dem i trädgården. Visserligen ser man inte däcken längre men de existerar fortfarande och har man otur så kan metaller och andra skadliga ämnen läcka ut och ta död på en hel del av trädgården.

Samma sak händer när man försöker censurera bort problem. Åsikter försvinner inte bara för att de inte får vädras offentligt, snarare så ligger de under ytan och sprids på mindre öppna platser där de inte får motargument.

I dessa skuggvärldar så blir åsikterna farligare, mer radikala och svårare att fånga upp. Vi som samhälle kommer att få svårare att se problemet vidd. Helt enkelt så förlorar man greppet om det. Hellre att jag ser en fiende än att den växer sig starkare utanför min medvetenhet.

computer_locked_5

Nästa stora fel med iden är att all censur går ut på att en viss del ska bestämma hur alla ska tänka och tycka. Det är aldrig ett lyckat koncept av den enkla anledningen att vem ska bestämma vad som är okej att tycka och inte tycka? Politiker? Forskare? Folkomröstning?

Om vi börjar med politiker. Vad händer om till exempel SD får majoritet och helt plötsligt kan de censurera det de inte vill att vi ska skriva. Nej det funkar ju inte.

Forskare då?  Forskning är sällan så opartisk som vi kanske vill tro. Inte heller så är de helt oberörda av samtiden. Titta till exempel på den rasforskning som bedrevs i Sverige i sluten av 1800- börja av 1900-talet. Enligt den så borde vi absolut inte censurera rasism, snarare tvärt om. Så då blir frågan vilka forskare ska vi låta bestämma vad som ska censureras och vem ska fatta det beslutet?

Så då återstår folkomröstning. För att det ska vara ett giltigt alternativ måste vi förutsätta två saker; 1. Alla svenskar kommer att delta i omröstningen, 2. Alla de som deltar kommer att vara väl insatta i ämnet. Vad gäller punkt ett så har vi i Sverige ett relativt högt valdeltagande (omkring 83% i förra riksdagsvalet)  men det är långt ifrån alla som röstar. Vilket innebär att vissa inte får vara med och bestämma. Vad gäller punkt två så skulle det vara naivt att tro att alla de som går och röstar i en sådan folkomröstning faktiskt har tagit sig tid att sätta sig in i ämnet. Även om dessa punkter går att fixa så återstår frågan med hur stor majoritet ska en censur kunna röstas igenom? Räcker det med en majoritet? I så fall kan 51% av befolkningen bestämma vad alla ska tycka oavsett vad 49% tycker. Eller ska man säga att man måste ha 80% majoritet, eller 90%?  Var går gränsen för vad som är acceptabelt och vem sätter gränsen?

Enligt mig finns ingen acceptabel gräns. Ingen ska kunna säga åt någon annan vad de kan och inte kan tycka och tänka. Vi människor kommer alltid att ha olika åsikter om i princip allt. Saker jag tycker är vidriga tycker någon annan är självklara och tvärt om.

Vill vi får bort rasism, eller andra lika avskyvärda saker, så kan vi inte sopa dem under mattan och tro att de försvinner. Nej enda sättet att vinna en sådan kamp är att föra fram väl underbyggda argument, visa om och om igen att rasister sällan kan stå på stabila faktagrunder och att vara lika högljudda som de är. Att använda censur är att medge att vi inte kan vinna en sund debatt mot en rasist, att ta till censur är att ge upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s